Gyógypedikűr, gyógymanikűr
Lábvarázs

A kismamák lábai

Az egészséges emberi láb álláskor három ponton támaszkodik a talajra: az I. és V. lábközépcsont fejecsén ( ahonnan a nagy és kisujj kinő a lábfejből) és a sarokcsonton.

Kétirányú boltozat biztosítja a láb teherbíró képességét,a sarokcsontról a lábujjak irányában futó, úgynevezett hosszanti boltozat, és a rá merőleges irányú, úgynevezett harántboltozat. Különösen veszélyeztettek a lábbetegségek kialakulása szempontjából a várandós kismamák, akiknél a megnövekedett testsúly, a megváltozott testsúlyelosztás, a megváltozott hormonális viszonyok a láb szalagjainak nyúlásához, a csontos boltozat változásaihoz vezet(het)nek.

A hormonok a szervezetben mindenhol kifejtik hatásukat.( nem csak a medence környékén lazulnak a szalagok és ízületek, hanem pl. a lábfej boltozatában lévő tartó izmok is) A láb csontjait összekötő szalagok is reagálnak a hormonális hatásra, így a megnövekedett testsúly, a lazább szalagok a láb boltozatának megsüllyedését okozzák/ okozhatják.

Ezért gyakori a másállapot alatt kialakuló lúdtalp vagy a harántboltozat süllyedése és következményei: a bütyök és a kalapácsujj. Ha kialakul a lábboltozat süllyedése, ezáltal megváltozhat a láb mérete is.(= nem nő, csak ellapul = szóval mégis nagyobb cipő kell) A lábproblémák kialakulása megelőzhető, csökkenthető megfelelő cipő viseléssel, lábtornával, karbantartással, odafigyeléssel.

TILOS A TŰSAROK!

A teljesen lapos sarkú cipő nem kedvez a lábboltozatnak, míg a 2-3 cm. magas cipősarok segít a boltozatok megtartásában, a szalagok terhelésének csökkentésében. A jó kialakítású cipő mintegy alátámasztja a lábat. Természetesen kerülni érdemes a szűk cipő vásárlását. A szűk cipő gyakorta kialakuló lábvizesedés miatt előbb-utóbb úgyis lekerül a várandós lábáról. Sokszor látni kismamát papucsban, ami meglehetősen balesetveszélyes, és a lábnak is kedvezőtlen. A láb tehermentesítését, tökéletes alátámasztását szolgálják a talpbetétek. Vizsgálat alapján eldönthető, hogy kik azok, akiknek a talpbetét viselése feltétlenül ajánlott még akkor is, ha esetleg a jellegzetes helyen megjelenő fájdalmak, zsibbadások, lábikragörcsök nem hívják fel a figyelmet a láb elváltozásaira.

A másik komoly probléma a kismamáknál a benőtt köröm. (Mivel ebben az állapotban elég nehezen elérhető a lábfej, jobb legalább ilyenkor szakemberre bízni a lábápolást.) Semmi esetre se gondoljuk hogy „ még egyszer utoljára megpróbálom kivágni, utána legfeljebb keresek egy hozzáértő embert!” Ilyenkorra szinte biztosan túl vagyunk az utolsó próbán ami saját erőnkből telt, ezután túl sok fájdalom következhet ( végül a csökkenő tejmennyiség) ami elkerülhető, sokkal egyszerűbben mint gondolná. A benövő köröm szabályozható és végérvényesen korrigálható. Így soha többé nem lesz gondunk vele. És hát valljuk csak be: erősen leterheltük a lábunkat és önmagunkat az elmúlt időszakban. Szépnek és egészségesnek maradni egy és ugyanaz, erre néha rá kell világítani, ha másért nem hát azért hogy újra észrevegye BENNÜNK a kisbabánk apukája.

SOK SZERENCSÉT ÉS KITARTÁST AZOKNAK IS AKIK CSAK OLVASGATTAK, DE NINCS OKUK ELJÖNNI HOZZÁM!