Gyógypedikűr, gyógymanikűr
Lábvarázs

A lábizzadás

Kellemetlen jelenség, mely főleg a középső életkorban, gyakran súlyosabb betegségek után áll elő. Bár van aki sajnos tini kora óta ismeri –e problémát, és előfordul, hogy központi idegrendszeri gyengeség is hozzájárul, mégis a lényeg, hogy ez kezelhető állapot. Következményei: a bőr a folytonos nedvességtől felázik, megvékonyodik, helyenként bereped, s az ilyen helyek igen fájdalmasak lesznek. A nedves lábon igen kellemetlen szagot árasztó baktérium-telep fejlődik, amely talán oki összefüggésben is van –e bajjal, de mindenesetre erősen fokozza. A lábbeli átázik s ha nem eléggé száraz, használat közben rothadásnak indul. A folyton nedves láb meghűlésekre ad alkalmat. A lábizzadásnál a láb nem melegebb, sőt gyakran a gyors elpárolgás miatt hűvös. A lábizzadáshoz hasonló a kéz izzadás, ez utóbbi azonban nehezebben gyógyítható.

Okai:

kövérség, stressz, lázas betegség, túl meleg ruházat, rossz higiéniás viszonyok, nem szellőző, zárt, műanyag cipő vagy papucs, műszálas harisnya, ortopédiai eltérés (pl. boltozatok lesüllyedése), vérszegénység, pajzsmirigy – túlműködés.

Következményei:

A fokozott izzadástól felpuhul a hám szarurétege. Kellemetlen lábszag (bromhydrosis), amit az izzadásmirigyek normál váladékának lebomlása okoz. Az állandó lábizzadás szerencsétlen következménye lehet még a láb gombásodás, mert a gomba nedves környezetben optimális életkörülményekre talál.

Kezelése:

Áztassuk lábunkat meleg vízben! Viseljünk izzadtságot felszívó zoknit (pl. pamut vagy gyapjú)! Kerüljük a műszálas anyagokat! Naponta többször cseréljünk zoknit, harisnyát! Viseljünk bőrcipőt, kerüljük a szintetikus összetételűeket! Használjunk hintőport, hisz oly sokféle áll rendelkezésünkre, pl. lehet egyből gombásodást megelőző is, vagy hűsítő mentol tartalmú. Szóba jöhet még kifejezetten talpra és tenyérre való speciális dezodor.

MINDENKÉPPEN KÉRJÜK HOZZÁÉRTŐ SZAKEMBER TANÁCSÁT, MINEK SZENVEDJÜNK ÚGY MINT DÉDANYÁINK, FŐLEG HA NEM MUSZÁJ?!