Gyógypedikűr, gyógymanikűr
Lábvarázs

Benőtt köröm

Ez a feladat mindenképpen túlmutat az otthon elvégezhető tevékenységeken.

A benőtt köröm kialakulásának több okát ismerjük. Ezek az okok más-más minőségű benőtt körömrészt alakítanak ki, így a kezelésük sem lehet egyforma. Mondhatnánk azt is hogy a- hány benőtt köröm, annyi egyéni megoldást igényel a kezelésük.

A helytelen körömvágás az egyik gyakori okozója ennek a kellemetlen, fájdalmas körömproblémának. Kisgyermekeknél a szülő túl rövidre vágja a körmöt, kicsípi a köröm sarokpontjait. Ezzel szó szerint deformálja a körmöt. Ez eredményezi, hogy amikor nőni kezd a gyermek körme, a körömlemez két széle befelé fordul és lefelé nyomódik. A gyermek ilyenkor szúró fájdalmat érez. Mivel a gyermekek reakciója kiszámíthatatlan, csak akkor vállalom el a körömkiemelést ha a gyermek érti mi történik. Fontos, hogy a művelet végzése közben a gyermekkel kommunikálni lehessen. Minden esetben el kell neki magyarázni mit csinálunk, mivel és miért. Ahogy nő a gyermek és fokozatosan önállósodik, a tisztálkodást – bele értve a körömvágást is – ráhagyják a szülők. A gyermekekre, de leggyakrabban a fiúkra jellemző, hogy nem vágják, hanem leszakítják a felázott körmöt, így a sarokpontokat folyamatosan betépik. Sok esetben itt seb is keletkezik, mely a sportcipőben nagyon gyorsan el tud fertőződni. Ezért van nagyon sok 10 év körüli benőtt körmű gyermek a bőrgyógyászoknál, sebészeknél, és szerencsés esetben „jó” pedikűrösnél. A pedikűrös szakember nagyon szépen tudja ezeket a körmöket és a köröm környékén lévő bőrt kezelni. Kezelés közben pedig a gyermeket meg tudja tanítani a helyes körömvágásra.

A kismamáknál a benövő körömsarkot a terhelés más megoszlása is okozhatja, ill. a megváltozott hormonális viszonyok hatására lazulnak a szalagok ezáltal a láb boltozata ellapul, tehát keresztben – hosszában változhat a láb.( Ez más lábbetegségek kialakulásához is vezethet.) Lehet, hogy a régi kényelmes lábbeli ekkor nem megfelelő. A terhelési pontok máshová esnek, esetleg egyik lábujj nyomja a másikat, talán éppen a körömsaroknál. Sajnos kevesen hordják a kismamacipőt ilyenkor, pedig sokat segít az agyonterhelt lábon! Kevesen tudják, hogy a fájdalom következtében csökken a tejtermelés, akár a „szívem”, akár a benőtt körmöm fáj. Egyszerű a képlet: a kismamák lábai is ápolásra szorulnak, még ha nem érik el akkor is. Még ha a föld felett járnak örömükben akkor is. Legalább ilyenkor meg kéne engedni magunknak ezt a néhány pihentető órát, mely korántsem csak wellness, hanem sokszor gyógyító és megelőző célzattal folyik. (De ha csak wellness lenne akkor is megérdemelné, mert ezután jön még csak az igazi strapa!!!)

Az átlagembernek elég egy sk. ALAPOS körömvágás, aztán vár még egy hetet hátha javul, majd jön a paradicsom meg a Tetrán, közben türelmesen várja a javulást, az idő telik a genny és a gyulladás elhatalmasodik, minden cipő nyomja és JÓ szakemberhez csak a végső pillanatban jut el, ha eljut. Mert nincs elég széles látókörünk ebben a kérdésben. Sajnos.

A gombás benőtt körmök kezelése sem tartozik az egyszerű pedikűrös tevékenységek közé. Ezek a megvastagodott, gombás körmök nagy százalékban a diabétesz betegségben szenvedőkre jellemzőek. Az ő esetükben még nagyobb odafigyelésre van szükség, hiszen ők a kezelés alatt nem minden esetben tudják jelezni, hogy fájdalom éri a kezelt területet. Általában ezeknek az embereknek a vérhígító gyógyszer miatt a véralvadásuk is lényegesen hosszabb, mint egy egészséges embernek. Egy helytelen szerszám használata, vagy szaktudás hiánya ezeknél a benőtt körmök kiemelésénél komoly következményekkel járhat.